Haaveiletko menestyvästä ja kasvavasta yrityksestä? Ajantasainen ja onnistunut osakeyhtiön kirjanpito on keskeinen osa kasvusuunnitelmien toteutumista ja menestyksen saavuttamista. Tarkasti ja tehokkaasti toteutettu kirjanpito antaa niin johdolle kuin sidosryhmillekin tarkkaa tietoa taloudellisesta tilanteesta sekä helpottaa päätöksentekoa. Älä anna talouden nojata mututuntumaan – tee päätökset faktoihin ja numeroihin perustuen. Me Moneybeella autamme nimenomaan osakeyhtiöitä kirjanpidon koukeroissaa.

 

Tässä kymmenen tärkeintä tärppiä, jotka sinun tulee tietää osakeyhtiön kirjanpidosta:

  1. Miten osakeyhtiön kirjanpito määritellään?
  2. Miten kirjanpitolakia noudatetaan?
  3. Miten valita kirjanpito-ohjelmisto?
  4. Miten valita kirjanpitäjä?
  5. Mitä ovat tuloslaskelma ja tase?
  6. Miten toimii kuukausittainen ja vuosittainen kirjanpitosykli?
  7. Miten hyödynnnät talousraportteja ja -analyyseista
  8. Miten verotus ja kirjanpito liittyvät toisiinsa?
  9. Miten tehdä budjetti ja seurantaa?
  10. Miten kirjanpito toimii liiketoiminnan kasvun mahdollistajana?

 

  1. Miten osakeyhtiön kirjanpito määritellään?

 

Osakeyhtiön kirjanpito on prosessi, jolla tallennetaan ja dokumentoidaan kaikki yrityksen taloudelliset tapahtumat. Tämä kattaa liiketoiminnan tulot, menot, omaisuuden ja velat eli kaikki toiminta, joka liittyy yhtiön talouteen. Kirjanpito on syntynyt tarpeesta seurata sekä johtaa liiketoimintaa ja sen tarkoitus on tuottaa luotettavaa taloudellista tietoa, jota käytetään päätöksenteossa, verotuksessa ja raportoinnissa. Yrityksen itsensä lisäksi kirjanpito on lakisääteistä.

 

  1. Mikä on kirjanpitolaki?

 

Kirjanpitolaissa määritellään kuka on velvollinen tekemään tilinpäätöksen ja mitä tilinpäätöksen pitää kulloinkin sisältää. Kirjanpitolaki koskee sekä oikeushenkilöitä (avoin yhtiö, kommandiittiyhtiö, osakeyhtiö, osuuskunta, yhdistys ja säätiö) että luonnollisia henkilöitä (yksityinen elinkeinonharjoittaja eli ”toiminimi”) kaikesta harjoittamastaan liike- ja ammattitoiminnasta. Kirjanpitolaki sisältää vaatimukset kirjanpitolautakunnan antamista suosituksista, tilinpäätöksen laadinnasta ja tilintarkastuksesta. Noudattamalla voimassaolevia lakeja ja standardeja osakeyhtiön kirjanpito kirjanpito on tehty oikein ja luotettavasti. Osakeyhtiön kirjanpito vaatiikin tarkkuutta ja näistä velvollisuuksista ei voi luistaa.

 

  1. Miten valita kirjanpito-ohjelma?

 

Tehokas osakeyhtiön kirjanpito vaatii toimivan kirjanpidon järjestelmän, jonne kaikki kirjanpidon tiedot kirjataan sekä säilytetään. Sähköisen kirjanpidon ansiosta mapit eivät pyöri enää nurkissa ja autotallien perällä. Yrityksen kannattaa valita sopiva ohjelmisto tai työkalu, joka vastaa yrityksen tarpeita ja tukee sen kasvua. Osakeyhtiön kirjanpito-ohjelmaa valitessa pohdittavaksi tulee mitä ominaisuuksia ohjelmalta tarvitset esimerkiksi budjetoinnin, raportoinnin, palkkojen tai vaikka matkalaskujen suhteen. Eri kirjanpito-ohjelmat on rakennettu eri ominaisuuksia korostaen, joten jokaiselle osakeyhtiölle löytyy juuri sitä yritystä palveleva ohjelmisto.

 

Varaa meiltä ohjelmistodemo – valitaan yhdessä teille sopivin vaihtoehto!

 

  1. Miten valita kirjanpitäjä?

 

Osakeyhtiön kirjanpito saattaa olla monimutkaista, joten pätevän kirjanpitäjän löytäminen on välttämätöntä. Ulkoistetun kirjanpidon ansiosta sinä voit keskittyä tärkeimpään eli itse liiketoiminnan kehittämiseen. Ammattitaitoinen kirjanpitäjä tuntee kirjanpitostandardit, verolainsäädännön ja markkinoiden parhaat kirjanpito-ohjelmat kuin omat taskunsa. Laadukkaan kirjanpitäjän avulla voi varmistaa, että sen kirjanpito on virheetöntä ja asianmukaista. “Johdossa huipulla on yksinäistä” tavataan sanoa, joten mieti tarkkaan kenen kanssa haluat tehdä yhdessä hommia. Ankeuttajien kanssa ei ainakaan.

 

Laske hinta – kuinka paljon teidän kirjanpito maksaisi meillä?

 

  1. Mitä ovat tuloslaskelma ja tase?

 

Tärkeimmät sekä lakisääteiset osakeyhtiön tilinpäätökset ovat tuloslaskelma ja tase – ne ovatkin usein johdon parhaat ystävät. Tuloslaskelma kuvaa yrityksen tulot ja menot tiettynä ajanjaksona ja näyttää, onko yritys saavuttanut voittoa vai tappiota. Tase puolestaan antaa yleiskuvan yrityksen taloudellisesta tilanteesta eli varallisuudesta ja veloista tiettynä päivänä. Näiden raporttien avulla yrityksen johto voi analysoida taloudellista suorituskykyä ja tehdä operatiivisessa toiminnassa tarvittavat muutokset, jotta yritys menestyy entistä paremmin. On siis tärkeää ymmärtää omat luvut, jotta voi johtaa sydämellä.

 

Disclaimerina sanottakoon, että henkisen hyvinvoinnin kannalta on kuitenkin hyvä, että johdolla on muitakin kavereita.

 

  1. Miten toimii Kuukausittainen ja vuosittainen kirjanpitosykli?

 

Osakeyhtiön kirjanpito noudattaa tiukkaa kuukausittaista ja vuosittaista kirjanpitosykliä. Kirjanpitäjä kirjaa kuukausittain kaikki tapahtumat, joiden pohjalta tuloslaskelma sekä tase muodostuu. Kirjanpito on hyvä tehdä kuukausi kerrallaan valmiiksi asti, jotta vuoden lopussa ei iske paniikki ja tarvitse etsiä kadonneita kuitteja taskujen pohjalta. Näin saat talouden seurannasta ajantasaista, eikä loppuvuodesta yllätä enää mikään. Tilinpäätös tehdään vuosittain tai tilikausittain, mikäli kirjanpito ei noudata kalenterivuotta, ja se sisältää yhteenvedon sekä selvityksen yrityksen taloudesta ja liiketoiminnasta kuluneella tilikaudella.

 

Meillä tilinpäätös kuuluu kuukausihintaan – ei siis yllärilaskuja tilinpäätösaikaan!

 

  1. Miten hyödynnät talousraportteja ja -analyyseja?

 

Mikään raportti ei tee autuaaksi ellei sitä lueta ja analysoida oikein. Osakeyhtiön johto tarvitsee päätöksenteon tueksi talousraportteja sekä analyysejä talouden trendeistä ja suorituskyvystä, jotka auttavat tunnistamaan vahvuudet, heikkoudet, mahdollisuudet ja uhat sekä suunnittelemaan tulevaisuuden strategiaa. Osakeyhtiön kirjanpitoa ja taloutta suunnitellessa on hyvä miettiä omalle liiketoiminnalle tärkeimmät mittarit, joita voidaan seurata raporttien avulla. Markkinoiden johtavissa kirjanpito-ohjelmissa on laajat raportointimahdollisuudet, joita kannattaa ottaa käyttöön.

 

Mikäli haluat kuulla lisää, varaa tästä demo Netvisorin tai Fennoan esittelyyn!

 

  1. Miten verotus ja kirjanpito liittyvät toisiinsa?

 

Osakeyhtiön kirjanpito ja verotus liittyvät tiiviisti toisiinsa, koska Suomessa verotus perustuu kirjanpitoon. Tarkka ja oikea-aikainen kirjanpito varmistaa, että yritys täyttää verovelvoitteet ja välttyy mahdollisilta veroseuraamuksilta. On siis tärkeää, että yritys pitää verotuksen mielessä jo kirjanpitoa suunnitellessaan.

 

  1. Miten tehdä budjetti?

 

Osakeyhtiön on tärkeää seurata tarkasti kaikkia kulujaan, jotta liiketoiminnasta syntyy tulosta. Budjetointi on olennainen osa osakeyhtiön kirjanpitoa, sillä se auttaa hahmottamaan tulojen ja menojen kokonaisuutta sekä asettamaan yhtiölle taloudelliset tavoitteet ja seuraamaan kuukausittain niiden saavuttamista. Budjetissa määritellään taloudelliset tavoitteet sekä tulojen että menojen osalta, jotta voidaan seurata ollaanko talouden kanssa tavoitetahdissa. Budjettiin peilaten voidaan tehokkaan kirjanpidon sekä talouden raportoinnin avulla voidaan tunnistaa kuluerät, joissa voidaan tehdä säästöjä tai tehostaa toimintaa.

 

  1. Miten kirjanpito auttaa kasvussa?

 

Kun osakeyhtiö kasvaa, sen kirjanpidon vaatimukset kasvavat myös. Laajentuvan liiketoiminnan on otettava huomioon uudet liiketoimintamallit, kansainvälinen kirjanpito (jos toimintaa on useassa maassa), ja mahdolliset yrityskaupat ja fuusiot. Oikein suunniteltu osakeyhtiön kirjanpito antaa vahvan perustan kasvulle ja mielenrauhaa johdolle.

 

Haluatko kasvattaa yritystäsi? Suunnitellaan yhdessä miten se on mahdollista – varaa aika tutustumiseen!