Yrityksen taloushallinnon hoitaminen on niiin merkittävä osa liiketoimintaa, joten tilitoimiston valinnan on todella onnistuttava. Hyvä tilitoimisto ei vaan suorita kirjanpitoa laput silmillä, vaan on proaktiivinen ja oivaltava kumppani.

Tilitoimiston valinta ei kuitenkaan ole aina helppoa, sillä markkinoilla on paljon vaihtoehtoja ja jokainen yritys tarjoaa erilaisia palveluita. Tässä blogissa esittelemme kahdeksan tärkeintä vinkkiä, jotka auttavat yrittäjää valitsemaan juuri sopivan tilitoimiston omiin tarpeisiinsa.

 

  1. Määrittele tarpeesi – mitä kaikkea tarvitset?

 

Ennen tilitoimiston valintaa on tärkeää määritellä omat tarpeet ja odotukset tilitoimistolle. Selvitä, mitä palveluita tarvitset, kuten kirjanpito, palkanlaskenta tai neuvonta yrityksen talousasioissa. Tarkkaan määritellyt tarpeet auttavat löytämään tilitoimiston, joka tarjoaa juuri yrityksellesi sopivat palvelut.

Ole kuitenkin lisäpalveluiden kanssa tarkkana. Moni tarjoaa lisäpalveluina palveluita (kuten raportteja), jotka saattavat olla jo osana maksamaasi kirjanpito-ohjelmistoa. Älä siis osta tuplana! Ole myös hiukan varautunut lisäpalvelulistauksen suhteen – onko kyseisellä tilitoimistolla oikeasti asiantuntevia resursseja tarjota esimerkiksi CFO-palveluita?

 

  1. Tunnista ammattitaitoinen ja asiakaspalveluhenkinen henkilöstö

 

Tilitoimiston henkilöstön ammattitaito on ensiarvoisen tärkeää. Moni osaa tehdä kirjanpidon perushommat, mutta heillä ei ole näkemystä toiminnan kehittämiseen tai ymmärrystä ylipäätänsä liiketoiminnasta kokonaisuutena. Suosi siis tilitoimistoja, joiden vetäjät ovat bisnestaustaisia ja ymmärtävät yrittäjän arjen päälle myös tilitoimistokontekstin ulkopuolella.

Luota myös fiilikseen! Jos kirjanpitäjästäsi huokuu draivi ja tekemisen meininki, hyppää kelkkaan. Elämä on liian lyhyt työskennellä ankeiden ihmisten kanssa. 

 

  1. Bongaa aidosti digitaalinen tilitoimisto

 

Tilitoimistoala on ollut isossa murroksessa lähivuosina ja yhä useassa tilitoimistossa kahisee paperit automaation sijaan. Monilla on myös isot puheet automaatioiden hyödyntämisestä, mutta silti laskutus menee tuntiperusteisesti. Ristiriitaista, sillä ei oikein edistä missiota hyödyntää automaatiota, kun manuaalinen työ tuo leivän pöytään. Huomaa, että aidosti digitaalisaatiosta elävä yritys ei käytä termejä “sähköinen kirjanpito” tai “ATK”.

Varmista, että tilitoimisto ymmärtää integraatioiden sekä pilvipohjaisen automaation päälle. Me Moneybeellä olemme kumppaneita taloushallinnon automatisointiin erikoistuneen Moretimen kanssa.

 

  1. Koolla on väliä – ainakin tilitoimistomaailmassa

 

Tilitoimistot voivat vaihdella kooltaan pienistä perheyrityksistä suuriin toimijoihin. Pienemmät tilitoimistot voivat tarjota henkilökohtaisempaa palvelua ja olla joustavampia eri tilanteissa. Ihan yhden miehen putiikkiin ei kuitenkaan kannatta lähteä, sillä kirjanpito on vain yhden hengen varassa ja esimerkiksi loma-aikoja on vaikea paikata. Suuremmilla tilitoimistoilla taas voi olla laajempi palveluvalikoima ja enemmän resursseja. Tosin usein isoimpia yhtiöitä kritisoidaan massatoiminnasta sekä persoonattomasta palvelusta. Myös tilitoimistoalan jatkuvat yrityskaupat laittavat pakkaa sekaisin. Yleensä moni päätykin vaihtamaan tilitoimistoa, kun nykyinen tilitoimisto ostetaan osaksi isoa konsernia.

Mikäli harkitset kytkimen nostoa ja tilitoimiston vaihdosta, tsekkaa vinkkimme tilitoimiston vaihtoon >>

 

    5. Sijainti ja kommunikointi on isossa osassa tilitoimiston valintaa

 

Tilitoimiston sijainti voi olla tärkeä tekijä, jos haluat miitata kasvokkain. Varmista, että tilitoimisto on helposti saavutettavissa, ja että kommunikaatio heidän kanssaan sujuu sujuvasti. Tilitoimiston ei tarvitse olla samassa kaupungissa, mutta monelle se on plussaa. Moneybeen toimiston löydät Helsingin Kalasatamasta, tervetuloa kahville (tai kaljalle)!

Kysy myös neuvonnan tasosta eli mitä sisältyy hintaan, millaisia tapoja on olla yhteydessä ja mikä on keskimääräinen vastausaika? Moneybeen kirjanpitäjät saat kiinni niin mailitse ja voit varata suoraan myös Teams- ja lähitapaamisia asiakkaalle avoimesta kalenteristamme. Meillä on myös priority-puhelin kiiretapauksia varten, josta vastaa aina päivystäjä välittömästi!  

 

  1. Tietoturva ja luottamuksellisuus – tässä ei voi mennä sormi suuhun!

 

Taloudelliset tiedot ovat yrityksellesi arvokkaita ja luottamuksellisia. Varmista, että tilitoimisto noudattaa asianmukaisia tietoturva- ja luottamuksellisuuskäytäntöjä. Kysy, miten he suojaavat yrityksesi tietoja, ja mitä varotoimia he käyttävät tietomurtojen sekä muiden riskien varalta.

 

  1. Tilitoimiston hinta – onko hyvää ja halpaa olemassa?

 

Tilitoimiston hinnoittelu voi vaihdella merkittävästi. Vertaile eri tilitoimistojen hintoja ja selvitä, mitä palvelut oikeasti sisältävät. Moni erottelee esimerkiksi neuvonnan ja tilinpäätöksen omaksi osakseen. Yleisin pettymys on, että perushintaan ei kuulukaan juuri mitään, vaan jokaisesti tositteesta yms. pyydetään lisähintaa. Nettisivuilla huudatettu 80 euron kuukausimaksu muuttuukin helpoksi usean satasen rastiksi. Ole siis tarkkana vertailessasi hintoja! Esimerkiksi tuntihintoja on mahdoton vertailla – mitä jos toinen tilitoimisto on automatisoinut paljon tekemistä ja toinen on hidas etana?

Moneybeella pureuduimme hinnoittelun haasteeseen tilitoimistoalalla ja loimme laskurin, jolla pystyt laskemaan suoraan kirjanpitosi ja palkanlaskentasi hinnan. Hinta sisältää myös tilinpäätöksen teon. Voit myös ostaa paketin suoraan netistä, kuten aidosti digitaalisessa yrityksessä pitäisikin. 😉

Testaa laskuria täällä >>

 

  1. Valitse helppokäyttöinen ja kustannustehokas järjestelmä

 

Varmista, että tilitoimistosi käyttää helppokäyttöisiä ja nykyaikaisia taloushallinnon järjestelmiä. Digitaaliset kirjanpito-ohjelmat tehostavat taloushallinnon prosesseja ja helpottavat yrityksesi arkea. Asiantuntevat tilitoimistot ovat usein valinneet muutaman järjestelmän, johon ovat erikoistuneet. Etsi siis haluamaasi järjestelmään erikoistunut tilitoimisto!

Mikäli sinulla ei ole hajua, mikä kirjanpitojärjestelmä sopisi sinulle parhaiten, tutustu taloushallinto-ohjelmistovertailuumme >>

 

80/20-sääntö – Tilitoimiston valinta pähkinänkuoressa

Tätä kaavaa noudattamalla et voi epäonnistua!
80 % Valitse tilitoimisto järjellä eli tutki hintaa, sisältöä, tilitoimiston asiantuntijuutta sekä heidän käyttämiä järjestelmiä.
20 % Päätöksestä tulisi tehdä sydämellä – missä on mukavimmat tyypit, kovin draivi ja selkeästi moderni tekemisen meininki. Valitse tilitoimisto, joka reagoi nopeasti ja oikeasti haluaa sut asiakkaaksi!


Voisiko Moneybee olla match sun yritykselle? Selvitetään asia sopimalla treffit täällä >>