Yrittäjänä toimiminen tuo mukanaan monia verotukseen liittyviä kysymyksiä, joista yksi keskeisimmistä on arvonlisävero(ALV). Tässä artikkelissa käsittelemme arvonlisäveroa, milloin yritykselle täyttyy alv-velvollisuus, arvonlisäveron liikevaihtorajaa ja muita tärkeitä seikkoja, jotka sinun tulee tietää. Lisäksi tarjoamme hyödyllisiä vinkkejä taloushallinnon ulkoistamisesta ja muista pk-yrityksille tärkeistä talousasioista.

Mikä on arvonlisävero ja alv-velvollisuus?

Arvonlisävero(ALV) on kulutusvero, jonka yrittäjä lisää myymänsä tuotteen tai palvelun hintaan. Yleinen arvonlisäverokanta Suomessa on 24 %, mutta se muuttuu 1.9.2024 25,5 prosenttiin. Tietyille tuotteille ja palveluille sovelletaan alennettuja verokantoja, kuten 14 % elintarvikkeille ja 10 % kirjoille ja lääkkeille.

ALV-velvollisuus täyttyy, jos liikevaihto ylittyy 15 000 euron 12 kuukaudelta, jolloin yrityksen on liityttävä alv-velvollisten rekisteriin. Tämä raja muuttuu vuonna 2025. Alv-rekisteriin liitytään joko yrityksen perustamisen yhteydessä tai myöhemmin muutosilmoituksella.

Esimerkki: Laskutat toiminimelläsi ensimmäisen tilikauden aikana 15 000 euroa + alv 24 % = 18 600 euroa. Tästä summasta liikevaihtoasi on 15 000 euroa, ja loput 3 600 on arvonlisäveron osuutta.

Milloin alv-rekisteriin kannattaa hakeutua vapaaehtoisesti?

Alv-rekisteriin liittyminen ei aina ole pakollista. Jos olet esimerkiksi sivutoiminen yrittäjä ja liikevaihtosi ei ylitä 15 000 euron rajaa, voit silti hakeutua alv-rekisteriin. Tämä voi olla hyödyllistä, jos teet paljon arvonlisäverollisia hankintoja liiketoimintasi alkuvaiheessa. Kun kuulut alv-rekisteriin, voit vähentää ostojesi sisältämät alvit myyntiesi alveista.

  • Alv-vähennysten vuoksi alv-rekisteriin liittymisestä on hyötyä myös pienimuotoisille yrittäjille.
  • Erilaiset liiketoiminnat voivat velvoittaa yritystä rekisteröitymään alv-velvolliseksi.

Mikä on arvonlisäveron alarajahuojennus ja miten se lasketaan?

Arvonlisäveron alarajahuojennus on pienyrittäjille suunnattu veroetu, joka poistuu kokonaan vuonna 2025. Vuosi 2024 on viimeinen vuosi, jolloin voit hakea alarajahuojennusta. Mikäli yrityksesi kuuluu alv-rekisteriin, mutta sen liikevaihto jää tilikauden aikana alle 15 000 euroon, saat haettua verottajalta takaisin kaikki maksamasi arvonlisäverot.

Esimerkki: Teit kahdeksan kuukauden mittaisen tilikauden aikana liikevaihtoa 12 000 euroa. Liikevaihto on 12 kuukaudelle muunnettuna 18 000 euroa – ja näin ollen yrityksesi on alv-velvollinen.

Milloin arvonlisäveroa ei tarvitse maksaa?

Arvonlisäveroa ei tarvitse maksaa, jos yritystoimintasi on sivutoimista ja liikevaihto 12 kuukauden ajalta on alle 15 000 euroa, etkä ole hakeutunut alv-rekisteriin. Lisäksi tietyt liiketoiminnan alueet ovat arvonlisäverosta vapautettuja, kuten terveyden- ja sairaanhoidon palvelut, osakehuoneistojen myynti ja yleissivistävät koulutuspalvelut.

Arvonlisäveron maksaminen ja ilmoittaminen

Arvonlisävero on oma-aloitteinen vero, joka ilmoitetaan ja maksetaan Verohallinnon OmaVero-palvelussa. Yleensä arvonlisäverot maksetaan kuukausittain, mutta alle 30 000 euron vuosittaista liikevaihtoa tekevät yrittäjät voivat ilmoittaa ja maksaa arvonlisäverot vain kerran vuodessa. Alle 100 000 euron liikevaihdolla alvit voi ilmoittaa neljännesvuosittain.

  • Kuukausittain: eräpäivä on kunkin kuukauden 12. päivä.
  • Neljännesvuosittain: ilmoitetaan kalenterivuoden viimeisen neljänneksen ilmoituksella.
  • Vuosimenettely: ilmoitetaan kalenterivuodelta, viimeistään seuraavan vuoden helmikuun loppuun mennessä.

Lisätietoa taloushallinnon ulkoistamisesta

Ulkoistamalla taloushallinnon sinun ei tarvitse huolehtia näistä, vaan teemme nämä puolestasi. Taloushallinnon ulkoistaminen voi tuoda merkittäviä etuja, kuten kustannussäästöjä ja tehokkuutta. Ulkoistamalla taloushallinnon voit keskittyä ydintoimintaasi ja jättää kirjanpidon, palkanlaskennan ja verotuksen ammattilaisten hoidettavaksi. Lue lisää ulkoistamisen hyödyistä ja vaihtoehdoista tästä.

Yhteenveto

Arvonlisävero ja alv-velvollisuus ovat keskeisiä asioita yrityksen verotuksessa. On tärkeää ymmärtää, milloin yritys on alv-velvollinen ja miten arvonlisävero ilmoitetaan ja maksetaan. Lisäksi alv-rekisteriin liittyminen voi olla hyödyllistä myös pienimuotoisille yrittäjille. Taloushallinnon ulkoistaminen ja modernit kirjanpito-ohjelmat voivat tuoda merkittäviä etuja yrityksellesi.

Jos sinulla on kysyttävää arvonlisäverosta tai tarvitset apua taloushallinnon kanssa, ota yhteyttä meihin. Autamme mielellämme!